Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

FOTO: CMA CGM TANYA

U Rijeci je od 21. veljače u jutarnjim satima do 22. veljače u poslijepodnevnim satima bila “CMA CGM Tanya”, kontejnerski brod u vlasništvu francuske kompanije CMA CGM, a ovo joj je bio prvi dolazak u Rijeku, u sklopu direktnog servisa koji održava OCEAN alijanca između Dalekog istoka i sjevernog Jadrana.

Izgrađena je 2016. godine u Samsungu u Južnoj Koreji. Brod je dugačak 300 metara, a širok 48 metara, nominalnog kapaciteta 9.894 TEU. Zanimljivo, ime je dobio po predsjednici CMA CGM zaklade Tanyi Saadé Zeenny. Zaklada se bavi humanitarnom djelatnošću i edukacijom.

No, što je s tim brodom toliko posebno da je zaslužio ući kao posebna vijest na naš portal, jer niti je dimenzijama niti je kapacitetom najveći koji je stigao? Odgovor leži u ljudima koji se na njemu nalaze. Posadu čine 24 člana. Uz 14 Filipinaca, ostalu posadu čine većinom ljudi iz Hrvatske te Crne Gore (Rijeka, Grobnik, Rabac, Lipik, Kotor, Bar).

Brodom zapovijeda riječki kapetan Viktor Đurović, koji plovi 20 godina, a koji je u karijeri zapovijedao i većim brodovima od “Tanye”. Upravo zahvaljujući njemu dobili smo niz fotografija iz njegove perspektive, koje “obični” građani i nemaju baš svaki dan prilike za vidjeti.

CMA CGM Tanya isplovila je iz Rijeke 22. veljače u 15 sati, a tom prigodom je kapetan napravio počasni “đir” pozdravljajući Grad sirenom, a zatim se uputio prema Velim vratima, ostavljajući rodni kraj na dva mjeseca.

Alanu Fordu i njegovoj družini (kako nam je sam rekao zapovjednik za sebe i svoju posadu) želimo sretan put te mirno more.