Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

FOTO: Kad se sretnu dvije “AIDE”

Zanimljiva fotografija pojavila se ovih dana na internetu, a prikazuje dva broda kompanije “AIDA Cruises” iz Njemačke, kako plove jedan uz drugog Njemačkim zaljevom u smjeru Hamburga, 10. veljače. Posebna je iz tog razloga što su se ova dva broda susrela posve slučajno, jer imaju potpuno različite itinerare, a zajednički im je bio samo Hamburg 11. veljače, prema kojem su plovile. Riječ je o kruzerima “AIDAcara” i “AIDAprima”.

AIDAcara” je izgrađena 1996. godine u Finskoj. Duga je 193 metra, a široka 32 metra, kapaciteta 1.182 putnika. Potpunu obnovu imala je prošle godine, tako da brod sada izgleda kao da je novoizgrađen. Godinu je započela na Kanarima, Azorima i Madeiri, a potkraj siječnja krenula je put sjevera da bi 11. veljače stigla u Hamburg, otkuda nastavlja krstarenja sjeverom Europe, otkuda se neće micati do kraja godine oplovljavajući Skandinaviju, Baltik, a na ljeto će stići i do Škotske, Islanda i Grenlanda.

Za razliku od nje, njena osjetno mlađa sestra “AIDAprima” tek ima godinu dana, izgrađena je u Japanu. Dužina broda je 300, a širina 37 metara. Kapacitet broda iznosi 3.300 putnika i 900 članova posade. Pravi grad u malom. Godinu je počela kružnim rutama iz Rotterdama i Hamburga, a i danas je na istom itineraru; isti će potrajati do studenog, kada seli na kružne rute po Kanarima, Azorima i Madeiri. Mora se priznati, jako dosadan itinerar za novi brod. Cijelu godinu iste luke i tek malo promjene na kraju.

Kompanija “AIDA Cruises” (u vlasništvu Carnival Corporation & PLC) u svojoj floti ima 11 brodova. Ove godine pridružit će se i dvanaesti, “AIDAperla“, a dva nova broda već su ugovorena za 2019. i 2021. godinu.

Foto: Aida Cruises