Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

FOTO: “Maersk Edirne” i “Ever Superb”

Ne događa se svaki dan da su u Rijeci istovremeno dva velika kontejnerska broda (matice), a te situacije uobičajeno su uvjetovane kašnjenjem jednog od njih.

U Rijeku, kao što smo već puno puta isticali, tjedno dolaze dvije kontejnerske matice s Dalekog istoka, utorkom matice OCEAN alijance u kojoj su CMA CGM i partneri, a vikendom matice 2M alijance u kojoj su Maersk i MSC.

Upravo u utorak 17. travnja, dogodilo se da zbog kašnjenja broda 2M alijance dođe do susreta dva velika saveza ispred Brajdice.

“Maersk Edirne” (2M alijanca) umjesto u subotu, u Rijeku je iz Trsta došao tek u ponedjeljak navečer. Već prilikom samog njegovog dolaska, bilo je jasno da ukoliko “Ever Superb” (OCEAN alijanca) bude točno na vrijeme došao iz Trsta, da će dio utorka morati pričekati na sidru ispred Brajdice, jer će Maerskov brod biti u obradi. Poznato je da na Brajdici trenutno ne postoje uvjeti za istovremene operacije na dva broda matice, zato je jedan morao čekati.

“Maersk Edirne” je Brajdicu napustio u utorak u 18 sati, a odmah je na njegovo mjesto došao “Ever Superb”. Smjena ova dva giganta, privukla je pažnju mnogih Riječana. A kako i ne bi, oba broda zajedno su dugačka gotovo 700 metara, a to je prizor koji se u Riječkom zaljevu ne viđa svaki dan.

“Maersk Edirne”, nekadašnji je “Hanjin Asia”, izgrađen 2012. godine. Dugačak je 367, a širok 48 metara, kapaciteta 13.092 TEU.
“Ever Superb” izgrađen je 2006. godine. Dugačak je 300, širok 43 metra, kapaciteta 7.024 TEU.

Zadnji put se dogodilo u svibnju 2017. godine kada je također zbog kašnjenja 2M matice došlo do susreta dvaju saveza u Riječkom zaljevu. Tada su u Rijeci istovremeno bili prisutni kontejnerske matice “MSC Regulus” (2M) i “Pucon” (OCEAN) te kruzer “Seven Seas Voyager”. Tu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

I u utorak je bilo slično, dva kontejnerska broda i kruzer “Berlin”, koji je bio vezan na riječkom lukobranu. Slijedi bogata fotogalerija kontejneraša.

Autori: Danko Rossi, Damir Car, Darjan Mijatović, Fran Radović i BuR