Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

FOTO: “Mekhanik Fomin” izgubio teret pa se gotovo prevrnuo

U Norveškom moru, zapadno od Narvika (18. ožujka), prilikom plovidbe došlo je do destabilizacije tereta na brodu “Mekhanik Fomin”, prilikom čega je dio tereta pao u more, a dio se pomaknuo što je prouzročilo naginjanje broda na lijevu stranu i ugrožavanje njegove plovnosti.

Zbog toga su u pomoć poslani brodovi norveške Obalne straže kako bi osigurali da se ne dogodi teži incident u slučaju prevrtanja broda. Na sreću do toga nije došlo pa je 85-metarski brod sigurno stigao u luku Sortland, gdje je započeta istraga. Brod je već prilično balansiran do same luke, na način da je ispumpavana voda iz previše potopljenog balastnog tanka. U trenutku incidenta brod je bio na putu za britanski Inverness.

U događaju nije bilo ozlijeđenih niti je primjećeno onečišćenje mora. Posadi treba odati priznanje na pribranosti u ovako teškoj, gotovo bezizlaznoj situaciji, kao i samim graditeljima ovog broda koji je izgrađen 1991. godine u Linzu u Austriji. Neka druga posada i neki drugi brod možda i ne bi imali sretan završetak u ovoj priči.

Prve tri fotografije su sa samog mjesta incidenta, a preostale iz luke Sortland.

Foto: Geir Vinnes@Shipspotting.com