Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

FOTO: Po jaružara iz Uljanika stigao brod Hua Yang Long, nedovršena novogradnja ide u Gdanjsk

Prvog travnja u pulski je akvatorij stigao specijalizirani brod za prijevoz teških tereta (heavy load carrier), “Hua Yang Long“, brod izgrađen u Kini 2015. godine i dimenzija 228.12 x 43 m.

Došao je po usisnog jaružara “Willem Van Rubroeck” (Novogradnja 500), kojeg je početkom godine ponovno kupila luksemburška Jan De Nul grupa od samog brodogradilišta Uljanik u stečaju u iznosu od 794 milijuna kuna.

Jan De Nul je 2014. izvršio narudžbu ovog broda, uz državno jamstvo od 900 milijuna kuna naručitelju da će brod biti dovršen, neposredno prije nego li je brodogradilište otišlo u stečaj.
Međutim, Uljanik je zapao u dugove, situacija se komplicirala, a bilo je potrebno spasiti imovinu od propadanja.
Kako bi se bar djelomično umanjila šteta i spriječilo propadanje vrijedne imovine vjerovnici su donijeli odluku o prodaji novogradnje. Aukciju jaružara zatražio je stečajni sudac Trgovačkog suda u Pazinu na osnovu prihvaćene procjene vrijednosti nedovršene novogradnje od 122,4 milijuna eura, a s materijalom koji je plaćen, ali nije instaliran i koji je dio dražbe, ukupna vrijednost iznosi 143,3 milijuna eura. Sukladno pravilima e-dražbi u prvom krugu brod u izgradnji ponudio se na prodaju s početnom cijenom koja iznosi tri četvrtine utvrđene vrijednosti odnosno 794.248.042 kune, te je po toj cijeni na koncu bio i prodan svom naručitelju.

Danas je taj isti brod u Puli ukrcan uz pomoć JPS-ovih tegljača na heavy liftera koji će ga odvesti u poljski Gdanjsk na završetak radova.
U operaciji su sudjelovali tegljači “Bakar”, “Mak”, “Omišalj” i “Venus”, a fotografije donosi Dalibor Devčić.