Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

FOTO: Stigla talijanska barža sa specijalnim teretom za rafineriju na Urinju

Dana 31.05.2019. u Rijeku (lučica Podurinj) stigla je talijanska barža Vega 25 sa 4 vangabaritna spremnika koju je doteglio remorker Paul iz luke Monfalcone gdje se obavio ukrcaj i osiguranje tereta. U jutarnjim satima uz pomoć pilota iz firme Croatia Pilot, privezivača iz Luke Rijeka, te asistenciju 2 remorkera JPS-a barža Vega 25 je sigurno vezana u lučici Podurinj. Na barži se nalaze 4 spremnika za propilen pozamašnih dimenzija i težina. Moramo naglasiti da je ovo najveći teret u Hrvatskoj ikad prevezen cestom.


2 spremnika svaki dimenzija i težina: 77,076 x 5,076 promjera; širine sa postoljima 7,495 i visine sa SPMT 10,395 = 490 tone + tara samohodne prikolice (SPMT) = ukupno 646,60 tone na SPMT

2 spremnika svaki dimenzija i težina: 56,076 x 5,076 promjera; širine sa postoljima 5,395 i visine sa SPMT 9,602 = 370 tona +tara samohodne prikolice (SPMT) = ukupno 480,30 tone na SPMT SPMT (propelled modular transporter) – samohodna prikolica.

Teret je namjenjen za Rafineriju INA-u, a cjelokupni posao odrađuje talijanska firma KT ( Kinetics Technology). Transport na barži od Monfalconea do Rijeke, te prijevoz cestom kroz rafineriju do konačne destinacije u rafineriji odrađuje talijanska firma Fagioli specijalizirana za transport ovakvih tereta.

Lokalnu agenturu remorkera i barže, te asistencija oko organizacije prijevoza, dobivanje dozvola i logistiku odradile su firme Liburnia pomorska agencija i Comark koji su najiskusniji na području Hrvatske, a i šire, kad se radi od vangabaritnim i teškim teretima.

Božo Pašalić
Project manager operations
Liburnia Pomorska agencija