Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Havarija teretnog broda kod otoka Jabuke

Teretni brod “Haksa”, koji je iz turske luke Derince plovio prema Kopru, doživio je havariju rano jutros u arhipelagu otoka Jabuke, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Riječka Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru zaprimila je u 4:25 sati poziv pogibelji zbog prodora vode u turski brod dugačak 85 metara i na kojem je 13 članova posade. Odmah je pokrenuta spasilačka akcija u koordinaciji hrvatske i talijanske središnjice za spašavanje na moru.

U pomoć je prvi priskočio talijanski tanker “Valcadore”, budući da se, na putu prema Omišlju, tada nalazio svega četiri nautičke milje od broda u nevolji. Prema brodu “Haksa”, na kojem je tri tisuće metričkih tona sinter magnezita te oko 70 tona pogonskog goriva, odmah su upućeni brodovi pomorske policije, lučke kapetanije, “Brodospasovi” remorkeri te dva talijanska remorkera.  Tanker “Valcadore”  preuzeo je osam članova posade, dok su kapetan i još četvorica pomoraca ostali na brodu pokušavajući ga spasiti od potonuća.

Evakuirani pomorci jutros su policijskim brodom prebačeni u Split. Ronilački tim poslijepodne je pregledao trup broda i utvrdio da more prodire kroz rupu veliku oko 20 četvornih centimetara na stražnjem desnom trupnom dijelu, između skladišta broj 2 i strojarnice. Oštećenje je privremeno sanirano lijepljenjem alumiminijske ploče, nakon čega razina mora u potpalublju više ne raste. Podmorskim snimanjem utvrđeno je da je brod sposoban za tegalj. Tegljač “Alkaid”, uz pratnju spasilačkog broda “Pojišan” Lučke kapetanije Split, oteglit će “Haksu” u “Brodotrogir”.

Tako će, prema svemu sudeći, uspješno, bez ljudskih žrtava i onečišćenja mora, biti okončana ova složena i dramatična akcija spašavanja. 

Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture