Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Hrvatski pomorci na Sejšelima spasili 12 unesrećenika s francuskog katamarana

Hrvatski, ili u konkretnom slučaju kostrenski, kraljevički i zadarski pomorci pokazali su još jednom da idu u red najhrabrijih, najhumanijih, najboljih pomoraca na svijetu.

Ovog puta ta čast pripada ekipi koja plovi na najodgovornijim pozicijama kruzera »Crystal Esprit« koji se po prilično jakom sjeveroistočnom vjetru, velikim valovima i još silnijoj kiši probijao prema Sejšelima gdje je 17. veljače trebao pristati u luku Laraie Bay.

No, negdje iza ponoći stigao je poziv od obalne straže kako se nalaze najbliže katamaranu »El Diablo« s kojeg je došao poziv – u pomoć. Uslijed nevremena taj se francuski katamaran nasukao, prijetila je opasnost od potapanja i stradavanja 12 putnika i članova posade.

Odmah se mijenja kurs i okreće prema poziciji s koje je zabilježen »El Diablov« poziv. Točno sat vremena kasnije dolazi se do katamarana kojem se izdaje poziv za napuštanje broda. Operaciju vodi zapovjednik Crystal Esprita, Šveđanin Thomas Larsen kao i prvi časnici palube Zadranin Antonio Munivrana te Zvonimir Vičević iz Kostrene.

Svega nekoliko minuta nakon dolaska na poziciju u more se spuštaju snažni, brzi gumenjaci Zodiac, a taj, ujedno i najteži i svakako najopasniji dio operacije vodi dozapovjednik Damir Rikanović iz Kraljevice. Kako nam je ispričao, gumenjak kojim su krenuli u spašavanje se skoro prevrnuo nekoliko puta.

Silan vjetar i visoki valovi prijetili su da akcija spašavanja čak mora biti prekinuta, no kako je s druge strane čekalo 12 unesrećenih Francuza kojima su oni bili jedina nada u spas, nikome nije ni na kraj pameti bilo povlačenje.

Vremenskim neprilikama, vjetru i visokim valovima unatoč, u 2,25 sati iskrcana je prva grupa s 8 unesrećenika, a svega nekoliko minuta kasnije na palubi »Crystal Esprita« je čitava ekipa s »El Diabla«. Operacija je u cijelosti kao uspješna okončana u 2,55 sati, piše Novi list.

Fotografija preuzeta iz Novog lista