Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

I iduće godine brzobrodska veza Rijeke i Zadra, uvodi se Silba, ukida Novalja

G&V line Iadera

Brzobrodsku liniju Zadar-Rijeka i iduće godine održavat će zadarski brodar G&V line Iadera, ali uz dvije bitne izmjene. Umjesto preko Novalje na Pagu, katamaran će ići preko Silbe, a cijena karte bit će i nešto skuplja, javlja morski.hr.

O izmjenama na liniji koja kreće 1. lipnja, a završava 30. rujna, razgovarali smo s direktorom ove tvrtke, Draženom Montanom.

– Kad smo prošle godine započinjali, imali smo dosta upita „zašto ne idemo za Silbu“? To je bilo zato jer Silba nije na putu, pa bi plovidba do tog otoka značila dodatnih sat vremena putovanja, što znači da se od Zadra do Rijeke umjesto 4, putuje 5 sati. No kako je bilo puno zainteresiranih, zapravo ogroman broj zahtjeva išao je u tom smjeru, morali smo razmisliti. Odluku smo donijeli kad smo iz godišnje analize vidjeli da je Novalja totalno podbacila, jer je i Zrće u opadanju – od Zadra do Novalje nemate na brodu nikoga. Zaključili smo da je pametnije zamijeniti Novalju sa Silbom, tako dobijemo isto vrijeme putovanja, a putnici će biti zadovoljniji. Bezveze je i to što se sa Silbe mora ići u Zadar, da biste išli u Rijeku. – priča Montana.

Putnici su do sad putovanje od Zadra do Rijeke plaćali 190 kuna, a od 1. lipnja 2020. godine cijena karte će biti 240, a od Zadra do Silbe ili obratno 100 kuna.

– Cijene smo morali korigirati jer prošle godine brod nikad nije bio pun, pa smo se jedva pokrili, a brod uvijek potroši 4 tone goriva u jednom danu. A drugi razlog poskupljenja je što će ove godine ići veći, bolji i kvalitetniji brod, koji je i sam po sebi skuplji.

Cijene su prošle godine zapravo bile prilično niske u odnosu na konkurenciju. Ako ćemo usporediti, subvencionirana linija od strane države imala je cijenu karte između Pule i Zadra 200 kuna, a mi smo iz Rijeke za Zadar, što je identična udaljenost od 95 NM vozili za 190 kn, a nismo bili subvencionirni – kaže Montana.

– Cijeli lipanj i rujan vozit ćemo utorkom, petkom i nedjeljom, a srpanj i kolovoz, utorkom, petkom, subotom i nedjeljom. Polazak iz Rijeke će biti u 8:15, u Krk stižemo u 9:15, Lopar na Rabu u 9.50, Silbu u 11:15, da bi do Zadra stigli u 12:25 sati. Povratak je u 16.05 sati – kaže Montana i zaključuje da su sve ovo bazirali na analizi prošle godine, broju putnika i njihovim zahtjevima.

A u cjeniku koji je objavljen na službenim stranicama G&V line Iadera stoji još i da nema popusta za  osobe s invaliditetom, studente, umirovljenike, jer ova linija nije državna već komercijalna sezonska linija. Kapacitet prijevoza bicikla ograničen je na 20. Vozite li sa sobom bicikl ili kućnog ljubimca, trebate imati sa sobom gotovine, jer se cijena prijevoza plaća na brodu prilikom ukrcaja, isključivo u gotovini i, naravno, isključivo u kunama. Kućni ljubimci do 7 kg težine mogu tijekom putovanja boraviti u putničkom salonu, isključivo uz svog vlasnika, ali nikako na sjedalu već pored sjedala vlasnika. Kapacitet prijevoza za kućne ljubimce (pse) teže od 7 kg ograničen je na 2 mjesta, navodi morski.hr.