Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Iz Crotonea u Rijeku po prvi puta stiže kruzer AIDAblu

Za nama je povratnička sezona dolazaka kruzera u Rijeku, u kojoj su dominirali dolasci brodova “Marella Explorer 2” i “Mein Schiff 5”. Za zatvoriti sezonu, preostala su još tri dolaska i dva nova imena.

AIDA Cruises ne stiže u Rijeku prvi put, ali zato kompanijin brod “AIDAblu” u grad na Rječini stiže premijerno i to odmah direktno na pontone uz riječki lukobran, čime će postati drugi najveći kruzer koji je dosada to učinio. Prvi je “MSC Sinfonia”, koji je bio u rujnu.

“AIDAblu” izgrađena je 2010. godine u brodogradilištu Meyer Werft (Papenburg, Njemačka). Dugačka je 253, a široka 38 metara. Kapacitet joj je oko 2.200 putnika i nešto više od 600 članova posade.

Izvor: wikipedia

Gosti su smješteni u 1096 smještajnih jedinica u 25 različitih klasifikacija, od najmanjih unutarnjih kabina s 14 metara kvadratnih prostora do luksuznih Sundeck Deluxe apartmana veličine 56 do 87 m2 s privatnim palubama za sunčanje.

Zanimljivosti
– 2011. postavila je rekord u prelaženju Engleskog kanala jednog kruzera, između Le Havrea i Southamptona, za 6 sati i 45 minuta.
– prvi je kruzer s proizvodnjom vlastitog piva.
– dobrodošlicu na brod poželjet će vam Pepper roboti.
– upoznala je i “sposobnost” talijanskog kapetana Francesca Schettina. Osim što je odgovoran za potonuće kruzera “Costa Concordia” 2012., 2010. godine kada je kruzerom “Costa Atlantica” uplovljavao u luku Warnemünde u Njemačkoj, zbog prevelike je brzine udario u brod “AIDAblu”, iako su iz kompanije negirali da je došlo do ikakvog oštećenja Aidine tada novogradnje.

“AIDAblu” u Rijeku dolazi u sklopu 19-dnevnog kružnog putovanja započetog 11. listopada u Trstu, koje tamo i završava 30. listopada, a posljednja luka prije vraćanja u Trst, bit će upravo Rijeka.
14. studenog “AIDAblu” će ponovno stići u Rijeku, ali tada u sklopu četverodnevnog kružnog putovanja tijekom kojeg će iz Trsta stići do Rijeke, Zadra i Ravenne.