Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Još otkazivanja dolazaka kruzera u Rijeku, listi se pridružuje i Marella Celebration

10. travnja objavili smo tekst gdje smo napisali da je Rijeka zbog globalne krize s virusom COVID-19, ostala bez najmanje 11 dolazaka kruzera ove sezone.

Kako se situacija i dalje ne smiruje, brodari trpe velike gubitke pa su primorani na rezove. Jedan takav napravila je kompanija Marella Cruises koja je obznanila da iz flote izbacuje brod “Marella Celebration”, koji je godinama stizao u Rijeku, a kojemu je homeport ljeti bio Dubrovnik.

“Marella Celebration” (tada Noordam) izgrađen je 1984. godine u francuskom brodogradilištu Alstom Marine Chantiers De l’Atlantique u Saint-Nazaireu. Bio je omiljen u floti, a u 14 godina službe za Thomson i Marella Cruises, prevezao je više od pola milijuna putnika.
Iz kompanije nisu precizirali da li će brod prodati ili izrezati, samo na njega više ne računaju.

Time su otkazana sva ovogodišnja krstarenja Jadranom ovog broda. Rijeka je ostala bez osam dolazaka, a Dubrovnik je ostao bez broda kojem je bio domaćin (homeport).
Dubrovnik je izgubio 26 dolazaka, oko 30.000 putnika koji su se ukrcavali i iskrcavali, čime su na gubitku lokalno gospodarstvo, zračna luka, autobusni prijevoznici.

S novih osam otkazivanja Marelle, ukupna brojka za sada, što se nedolazaka u Rijeku tiče je najmanje 20 brodova, jer kako su nam rekli iz Lučke uprave Rijeka, sezona neće startati u svibnju, zbog čega otpada i dolazak boroda “Mein Schiff 5”, najavljen za 23. svibnja.

Usto, do 18. svibnja u primjeni je Odluka stožera Civilne zaštite kojom se zabranjuje uplovljavanje u morske luke i luke unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj brodovima u međunarodnoj plovidbi koji imaju obvezu samoizolacije ili karantene.

Što će se dalje događati, velika je nepoznanica. Lučka uprava Rijeka u kontaktu je s brodarima koji trebaju stići, i koji moraju redovito obavještavati o svojim planovima.