Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Kašnjenja u dolasku brodova matica s Dalekog istoka na sjeverni Jadran

Pomniji poznavatelji rada riječkog kontejnerskog terminala znaju da u Rijeku s Dalekog istoka stižu veliki kontejnerski brodovi (matice) dva puta tjedno, vikendom kontejnerske matice 2M alijance (Maersk i MSC) te utorkom brodovi Ocean alijance (CMA CGM, OOCL, Evergreen, COSCO).

Nemalo smo se iznenadili kada je u Rijeku u nedjelju ujutro stigao brod “APL California”, Ocean alijance, jer je bilo za očekivati “Maersk Emerald” 2M alijance.

No, kako saznajemo od poznavatelja prilika u luci Koper, sve je počelo još s dolaskom broda “MSC Beryl”. “MSC Beryl” je kasnio oko 60 sati kod dolaska u Koper (umjesto u ponedjeljak ujutro 22. siječnja, došao tek u srijedu 24. siječnja navečer). Napustio je Koper tek u subotu, 27.1. u 14.30 sati. Zbog kasnog odlaska napravila su se velika zakašnjenja i kod Ocean alijance: “Ever Safety” je kasnio 24h, “APL California” još više, cca 30 sati. Na dolasku u Koper kasnio je i “Maersk Emerald”, oko 30 sati.

Zbog svih zakašnjenja, promijenili su plan plovidbe kod “APL Californije”. Odradila je sljedeću rutu: Koper (istovar) – Trst – Venezia – Koper (natovar) – Rijeka.
Klasična ruta Ocean alijance je Koper-Trst-Rijeka-Venezia-Koper
Tek sutra kada dolazi “Georg Maersk” u Koper, sva zakašnjenja bit će neutralizirana.

U trenutku dok ovo pišemo (13:30), prema Rijeci iz Trsta ide “Maersk Emerald”. Trenutno je u razini Poreča dok je “APL Californija” napustila Rijeku ujutro i juri prema Malti brzinom od 20 čvorova, s trenutnom pozicijom u razini otoka Premude.

Foto: APL California u dolasku, Nikola Vučinić