Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Lučki sindikati: Zabrinjavajuće stanje u Luci Rijeka

Predstavnici dvaju sindikata koji djeluju u Luci Rijeka te Stožera za obranu te luke u petak su upozorili na zabrinjavajuće stanje u ovoj tvrtki, te izostanak reakcije nadležnih institucija unatoč pokrenutim inicijativama za poboljšanje stanja.

Stožer za obranu Luke Rijeka tvrdi kako je promet u prvih devet mjeseci ove godine pao za 26 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, da je gubitak Luke već gotovo osam milijuna kuna, kao i da se ne ostvaruje planirani prekrcaj tereta od tri milijuna tona.

Predsjednik Stožera Željko Janeš pozvao je mjerodavne da poduzmu nužne korake kako bi zaposleni u Luci zadržali svoja radna mjesta, te da bi se poboljšali uvjeti rada.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika Riječke luke Roberto Zubčić upozorio je i na, po njegovoj ocjeni, previsoku razinu ulaganja u pozadinski lučki skladišni prostor na Škrljevu, s obzirom na promet koji se ostvaruje u luci. Vrijednost izgradnje tog kompleksa je 47 milijuna eura, planiran je promet od 125.000 TEU (kontejnerskih jedinica), a sad se pretovaruje 23.000.

Ni sadašnji kapaciteti kontejnerskog terminala na Brajdici »Jadranka vrata» od 180.000 TEU ne jamče isplativost izgradnje kompleks na Škrljevu, upozorio je Zubčić.

Stožer za obranu Luke Rijeka, Samostalni sindikat zaposlenika Riječke luke i Sindikat lučkih radnika Hrvatske pitaju se zašto Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvo državne imovine šute i izbjegavaju sastanak s radničkim predstavnicima o zaustavljanju negativnih trendova u Luci. Traže da se ispitaju učinci dosadašnje privatizacije tvrtke, za koje ocjenjuju da su negativni.

Navode i da predsjednik Uprave Luke Rijeka Vedran Devčić nekim radničkim predstavnicima javno prijeti, a drugima koji podupiru njegovo djelovanje osigurava privilegirani status, izvještava HINA.

Foto: Kristian Golić