Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Luka Hamburg priprema se za 23.000+ TEU kontejneraše

HHLA / Dietmar Hasenpusch

Njemačka luka Hamburg dobila je tri nove transportne dizalice koje će luci pružiti dodatne kapacitete za obradu ULCV brodova od 23.000+ TEU.

Tri dizalice za kontejnerski terminal Burchardkai (CTB) tvrtke Hamburg Port and Logistics AG (HHLA) stigle su 5. studenog.

Dizalice su stigle na vez u Athabaskakai nakon gotovo osam tjedana na specijalnom brodu „Zhen Hua 27“. Tamo su pripremljene za postupak prije nego što „Zhen Hua 27“ stigne na krajnju lokaciju na vez broj 6 u luci Waltershofer.

Novi mostovi proizvođača ZPMC zamijenit će tri manje CTB jedinice koje su već demontirane. U prvom tromjesečju 2020. godine HHLA očekuje još dva velika kontejnerska mosta istog tipa. Nakon postupnog puštanja u pogon nove opreme za obradu, HHLA ima dodatni veliki brodski vez u Burchardkai.

„Ulaganjem u pet novih transportnih dizalica i stvaranjem još jednog velikog veza za brodove, našim brodarskim tvrtkama nudimo dodatni kapacitet i više fleksibilnosti u obradi posebno velikih kontejnerskih brodova, transportnim kapacitetom većim od 23.000 standardnih kontejnera“, komentirao je Jens Hansen, član uprave HHLA.

Prošle godine broj pošiljaka velikih kontejneraša kapaciteta 18.000 do 22.000 TEU povećan je za 47 posto, odnosno na 150 u luci. Taj se trend nastavlja – u prvoj polovici 2019. godine, broj je opet porastao za gotovo 40 posto.

Investicija u nove transportne dizalice dio je programa širenja tvrtke CTB. Uz nove dizalice i drugu opremu za obradu, oni uključuju izradu novih blokova skladištenja i proširenje kontejnerskog terminala u 2019. HHLA planira uložiti oko milijardu eura (1,1 milijardi dolara) do 2022., od čega će se oko 450 milijuna eura koristiti za obradu kontejnerima, piše Pomorac.net.