Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Luka Koper razmatra opskrbu LNG brodova

Koper je prezentirao studiju u okviru europskog projekta GAINN4MOS prema kojoj bi u budućnosti mogli opskrbljivati plovila na tekući prirodni plin (LNG bunkering).

Iz Kopra kažu kako Nacionalni prostorni plan ne obuhvaća postojanje fiksnog terminala u luci, međutim kao jedna od važnijih luka u EU moraju osigurati opskrbu LNG brodova.
To bi se izvelo putem opskrbnih brodova i to na sidru luke, jer za sada na vezu ne postoje takvi uvjeti zbog manjka prostora u luci.

Studija je predstavljena u sklopu Direktive 2014/94/EU koja govori o razvoju infrastrukture za alternativna goriva, kojima bi se ublažila ovisnost o nafti, a time i smanjio utjecaj prometa na okoliš.

Europska unija je putem Direktive zatražila od država članica da izrade nacrte nacionalnih politika o alternativnim gorivima, uključujući LNG. Od država članica se također očekuje da osiguraju odgovarajući broj točaka punjenja LNG-a u pomorskim lukama kako bi brodovi mogli cirkulirati kroz TEN-T Core mrežu do kraja 2025.

Da bi na odgovarajući način pokrili ovo trenutno njima nepoznato područje u suradnji s institucijama koje imaju iskustva s LNG-om, Luka Koper pridružila se projektu GAINN4MOS, koji je sufinanciran od strane Europske unije.

Foto: Luka Koper