Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“MSC Mina” i “MSC Gulsun” trenutno najveći kontejnerski brodovi na svijetu

Švicarski Mediterranean Shipping Company S.A. (MSC) može se pohvaliti kako trenutno posjeduje dva najveća broda za prijevoz kontejnera na svijetu.

Njihova imena su “MSC Mina” i “MSC Gulsun”. Riječ je ultravelikim kontejnerskim brodovima (ULCV) koji su izgrađeni u Južnoj Koreji. Kapacitet im je (bar tako piše u klasi) nevjerojatnih 23.000 TEU.
Nazivaju se slijedećom generacijom ultravelikih kontejneraša.

Foto: Vladimir Tonić

Izgledom se razlikuju zbog osebujnog nadgrađa. Oni jesu i fizički najveći, jer su za jedan kontejner širi od prethodne generacije kontejnerskih brodova. Dugi su 399, a široki 61 metar.

“MSC Mina” porinuta je prije dva tjedna u brodogradilištu Daewoo, smještenom na otoku Geojeu u Južnoj Koreji. Prva je od pet brodova istog kapaciteta, dok je “MSC Gulsun” porinut nešto ranije u Samsungovom brodogradilištu, također na otoku Geojeu, koje će s “Gulsunom” ukupno izgraditi šest ovakvih brodova.

Foto: Vladimir Tonić

Oba brodogradilišta udaljena su jedna od drugog 10-ak km, a ukupno će za MSC izgraditi 11 ovakvih megaplovila. Svi će biti isporučeni do kraja ove godine.

Sve te silne novogradnje razlikovat će se jedino po imenu, a njih biraju kreditori. Prva četiri imena ovih izgrađenih u Daewoou su “normalna”, peto je kinesko, jer je novac tog porijekla. Samsungova prva dva zovu se “Gulsun” i “Samar”.

Foto: Vladimir Tonić

I za kraj, ako vam je teško razumjeti koliko je to 23.000 TEU, reći ćemo samo da je kontejnerski terminal na Brajdici ovaj ožujak ostvario rekordan mjesečni promet od 22.000 TEU.