Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Na AGCT-u oboren novi mjesečni rekord, očekuje se obaranje i godišnjeg rekorda

Kontejnerski terminal na Brajdici (AGCT), kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata, proteklog listopada stigao je do novog rekordnog mjesečnog pretovara, čime je srušen rekord iz srpnja kada je prekrcano 26.214 TEU.

Novi rekord iznosi 26.586 TEU, a postignut je završetkom operacija na brodu Norderoog, koji plovi u feeder servisu brodara CMA CGM.

O kakvom se porastu prometa radi, najbolje je usporediti s prvim kvartalom 2018. godine, kada je pretovar iznosio 53.937 TEU, a danas se ta vrijednost ostvari u gotovo dva mjeseca.

Foto: Šime Župan

Budući da je u 2019. godini ovo po četvrti put rušenje mjesečnog rekorda (22.000 TEU u ožujku, 24.000 TEU u svibnju, 26.214 TEU u srpnju), krajem 2019. godine vjerojatno će doći i do novog godišnjeg rekorda, ali kako nam je neslužbeno potvrđeno od strane same tvrtke, ukupni godišnji pretovar neće prijeći 300.000 TEU.

Time će biti srušen prošlogodišnji rekord od 227.375 TEU.

Treba svakako imati na umu da Brajdica do novog godišnjeg rekorda dolazi u trenutku dok traju radovi na željezničkom kolodvoru, tako da se vlakovi otpremaju u otežanim uvjetima, a svejedno se postižu rekordi.

Planira se krenuti u produbljenje mora uz stari dio terminala, a nakon što se ti radovi završe i nabavi nova oprema koja uključuje i super post-panamax kontejnerske mostove, nema sumnje da će promet još osjetnije porasti.