Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Najveći kruzer u Kotoru, zapovjednik porijeklom s Lošinja

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Treći iz kraljevske klase kruzera kompanije Princess Cruises te prvi direktno namijenjen za kinesko tržište. Ovako se ukratko može opisati kruzer “Majestic Princess”, koji je 31. ožujka u 17:48 pod zapovjedništvom Dina Saganija isplovio iz Trsta prema Kotoru i Civitavecchiji.

Zapovjednik je porijeklom iz Malog Lošinja, no živi u Trstu, gdje se i rodio. Dobio je tu čast prvog putovanja s golemim kruzerom, čija je dužina 330, širina 47, visina 66 metara, a gaz 8.6 metara. Može ukrcati 3.560 putnika i ima skoro 1.346 članova posade.

Upravo je ovaj ploveći hotel 2. travnja uplovio u Bokokotorski zaljev te postao najveći brod koji je pristao u Kotoru. U pomorstvu je čast za neku luku kad prva ugošćuje neki brod, tako da su u Kotoru iznimno ponosni na tu činjenicu.

“Majestic Princess” ili “Sheng Shì Gong Zhu Hao” (Veliki Svijet-Veliki Duh) kako će ga zvati u Kini izdvaja se po spektakularnoj “Seawalk” promenadi, gdje će gosti moći izaći van gabarita broda i prošetati na 39 metara iznad mora, a sve će to moći i vidjeti, jer je pod po kojem se hoda proziran.

Proljeće će provesti na krstarenjima Sredozemljem, a u Kotor je ponovno uplovio 6. travnja, koji je ujedno i “najjači” dan dosadašnjeg dijela sezone. Luka je ugostila čak četiri kruzera. Osim “Majestic Princess” stigli su još i “MSC Poesia”, “Athena” i “Viking Star”. Ova sezona bit će iznimno posjećena u Kotoru, a u najavi je preko 500 dolazaka kruzera.

“Majestic Princess” će u Kotor uploviti nekoliko puta. Zanimljivo je svakako istaknuti da u tom rasporedu neće biti ni Dubrovnika ni Venecije, jedini jadranski predstavnik bit će Kotor. 14. krenut će iz Barcelone na svoje putovanje do Kine preko Sueskog kanala, ali s uključenom posjetom Gibraltara, Azurne obale, Grčke, Egipta, Jordana, Arapskog poluotoka, Indije, Šri Lanke, Malezije, Singapura, Tajlanda, Vijetnama, Japana, Južne Koreje i Kine. U matičnoj luci Šangaju očekuje se 9. srpnja.

Foto: Kotor / Drago Brdar@Shipspotting.com