Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Nastavlja se štrajk u lukama u Španjolskoj

Španjolske luke idući tjedan suočit će se s novim krugom štrajkova lučkih radnika.

Prema izjavi sindikata lučkih radnika, očekuju odaziv štrajku od 100%. Najavljuju da će štrajk trajati najmanje dva dana, od 14. do 16. lipnja te da će 19., 21., i 23. lipnja raditi svaki drugi sat, iskorištavajući tako tek 50% svog radnog vremena.

Štrajk je počeo početkom ovog tjedna, a provodi se u 39 luka. Brodarske kompanije su već pronašle alternative u lukama Portugala, Maroka i Malte.

U najvećoj luci, Algecirasu, veliki kontejneraši su na mukama jer se radi tek s trećinom kapaciteta, što stvara velika kašnjenja servisa koji povezuju zapadnu Europu s Dalekim istokom.

Štrajk je nastao kao posljedica konflikta između španjolske vlade i lučkih radnika. Vlada je donijela dekret o liberalizaciji lučkih usluga, čime se dozvoljava kooperantima da preuzmu većinu posla lučkih radnika s jeftinijom radnom snagom, čime su lučki radnici direktno ugroženi.

Puno se pregovaralo ovih dana, ali bez rezultata. Naime, vlada ne može jamčiti da nitko od postojeće radne snage u lukama neće ostati bez posla, zbog jeftinije konkurencije, na što lučki radnici ne pristaju.