Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Novi raspored trajektnih, katamaranskih i brodskih linija

Vlada je 22. prosinca dala zeleno svjetlo novom ‘rasporedu’ pedeset i šest državnih trajektnih, katamaranskih i ‘klasičnih’ brodskih linija koji je usvojen radi raspisivanja novih koncesijskih natječaja na kojima će moći sudjelovati i kompanije iz EU-a, te Švicarske, Norveške i Islanda.

Primjetno je kako se u krug cjelogodišnjih relacija vraća dužobalna pruga koja povezuje Rijeku sa Splitom i Dubrovnikom, na kojoj su “Jadrolinijini” trajekti prestali ploviti prije dvije godine, da su sezonska brzobrodska poveznica Split – Milna – Hvar i trajektna Drvenik – Korčula brisane s popisa, kao i smanjenje broja izvansezonskih isplovljavanja na liniji Stari Grad – Split i kapaciteta dvotrupca koji plovi iz šoltanskog Rogača prema županijskom središtu, što bi moglo izazvati negodovanje otočana.

Gledano od sjevera prema jugu Dalmacije, vidljivo je da se uvodi cjelogodišnja katamaranska linija od Zadra prema Malom Lošinju i Puli, te da je na zahtjev lokalnih vlasti na brzobrodskoj prugi Zadar – Sali – Zaglav predviđena mogućnost uplovljavanja u išku luku Bršanj umjesto u Veli Iž, a isto je učinjeno i s trajektom iz Šibenika za Kaprije i Žirje koji će moći akoštati rivu na Obonjanu. Za šibenske bodule dobra je vijest zadržavanje linije Prvić Luka – Šepurine – Vodice na popisu državnih brodskih pruga, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se ostvariti najava iz Banskih dvora o raspisivanju natječaja za njeno održavanje.

Na srednjodalmatinskom području osnažuje se poveznica između Trogira, Slatina i Splita koja od sezonske linije postaje cjelogodišnja. Takav potez stigao je prekasno, jer gužve i radovi na Jadranskoj magistrali kroz Kaštela, te novom Čiovskome mostu, što se navodi kao obrazloženje “pojačanja” pruge, kombinirano traju puno desetljeće. No, upravo nakon planiranog dovršetka spomenutih cestovnih projekata tijekom iduće godine, “Jadrolinijini” trajekti više neće isplovljavati iz Splita prema Drveniku Velom, a kada se izgradi nova luka na predjelu Soline, neće biti partenci iz starog trogirskog porta ni ukrcaja vozila u Segetu Donjem.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se u novom pokušaju odvijati priča s opcijskim uklapanjem Milne u katamaransku vezu Visa sa Splitom, što je ljetos izazvalo žustru pobunu Višana, pri čemu se i u aktualnom obrazloženju navodi kako su “odstupanja u trajanju putovanja i broju prijeđenih nautičkih milja zbog uplovljavanja u Milnu – neznatna”.

Također, za razliku od spomenute linije za Stari Grad, ali i pruge Orebić – Dominče, gdje je za cijelu godinu smanjen traženi kapacitet trajekta, pojačava se potrebna mogućnost ukrcaja putnika i vozila na relaciji Ploče – Trpanj, kao i na katamaranskoj vezi Korčula – Hvar – Split, piše portal Pomorac.net.