Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Ovo je šest najvećih svjetskih kontejnerskih brodova

Među kontejnerskim kompanijama prisutno je natjecanje što je i logično, obzirom da je ogroman novac u igri. Da bi se još više ojačali, organizirale su se u tri saveza, a od ožujka do svibnja, barem je jedan predstavnik iz svakog saveza porinuo novi brod. Ovo su trenutno najveći.

1. “OOCL Hong Kong”
O njemu je već sve rečeno. Trenutno najveći kontejnerski brod na svijetu (naslovna). Kapacitet mu je prešao 21.000 TEU, a njegova kompanija dio je OCEAN alijance. Više detalja o brodu.

2. “Madrid Maersk”
Porinut sredinom travnja, titulu najvećeg broda imao je jedan mjesec. Dio je 2M alijance čiji su članovi Maersk i MSC. Više detalja o brodu.

3. “MOL Triumph”
Prvi rekorder iz 2017. godine, porinut sredinom ožujka i prvi kontejnerski brod iznad 20.000 TEU. Pripada savezu THE Alliance. Više detalja pročitajte OVDJE.

4. “Barzan”
Drugi dio naše ljestvice započinjemo brodom “Barzan” u vlasništvu UASC-a. Izgrađen je 2015. godine, što samo pokazuje koliko je zatišje bilo do novog rekordera. Kapacitet mu je 19.870 TEU, a prvi je koji može koristiti LNG kao pogon. Dug je 400 metara, širok 5, dok mu je gaz 16 metara. “Barzan” trenutno povezuje Aziju sa sjevernom Europom, ali njegova kompanija nije ni u jednom savezu. Prošle godine bila je u OCEAN Three alijanci, ove godine je taj savez zamijenila OCEAN alijanca u kojoj više nema UASC-a. Novost je ta da bi se uskoro mogli spojiti s Hapag Lloydom.

5. “MSC Oscar”
Također je izgrađen 2015. godine kapaciteta 19.224 TEU. Dugačak je 395 metara, a širok 59 metara. Pripada 2M alijanci.

6. “CSCL Globe”
Još jedan član OCEAN alijance je “CSCL Globe”, brod dugačak 400 metara. Može smjestiti 19.100 TEU.

Postaje praksa da se grade što veći brodovi koji su ekološki prihvatljivi, a što je još bitnije ekonomski isplativi. Šest trenutno najvećih uistinu je impresivno, iako će se do kraja godine ta ljestvica sigurno promijeniti.