Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“Produženi” kruzing vikend otvara “Kralj”

mondotravel

Rekordna riječka kruzing sezona nastavlja se zaključenjem lipnja, rekordnog mjeseca po broju dolazaka kruzera u Rijeku, a upravo posljednjeg vikenda u lipnju, stići će rekorder.

Zahvaljujući zajedničkim naporima uloženima od strane Lučke uprave Rijeka, Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke, na sajmu u Miamiju, uspjelo se lobirati za tri dodatna dolaska u 2019. godini, i to najvećeg od svih kruzera koji su do sada stizali u Rijeku.

Brod Koningsdam izgrađen je 2016. godine u brodogradilištu Fincantieri u talijanskoj Margheri, za brodara Holland American Line (HAL), koji je u sastavu korporacije Carnival. Dugačak je 297, a širok 35 metara, s gazom od 8.2 metara. U Rijeku će stići u subotu 29. lipnja u 8 sati s oko 2.650 gostiju, o kojima brine 1.036 članova posade. Brodu je ovo prvi dolazak, no HAL je već bio u Rijeci 2017. godine brodom Prinsendam, a stići će ove godine i brodom Veendam, 13. srpnja.

Smještaj na Koningsdamu organiziran je u 1331 kabini, koje su klasificirane u 37 kategorija, veličine od 16 (unutarnje kabine) pa sve do 90 metara kvadratnih (najveći apartmani).

Brod posjeduje apsolutno sve što jedan “grad” na moru treba imati, a interijer su dizajnirali Adam D. Tihany i Bjorn Storbraaten, koji su glavnu inspiraciju našli u glazbi. Na primjer, brodom dominira atrij koji se proteže na tri palube koji završava staklenim krovom, a može se vidjeti i skulptura od nehrđajučeg čelika koja predstavlja gudački kvartet.

Koningsdam svoje ime duguje nizozemskoj riječi za kralja, “koning”, dok je “dam” sufiks koji HAL dodjeljuje svim svojim brodovima. Najveći je brod u floti HAL-a, uz sestrinski brod Nieuw Statendam iz 2018. godine te Nieuw Ryndam koji će zaploviti 2021. godine. Svi zajedno pripadaju tzv. Pinnacle (eng. vrhunac) klasi.

“Kralj” kako flote HAL-a, tako i riječke kruzing sezone 2019. bit će vezan na kontejnerskom terminalu, ukoliko ne dođe do promjene, dok će mu društvo praviti kontejnerski brod od 353 metra Maersk Hanoi, što će biti novi “sudar” divova na Brajdici nakon što su sličan susret imali kruzer Mein Schiff 6 i kontejnerski brod Maersk Herrera.
Osim ovog dolaska, Koningsdam u Rijeci očekujemo još dva puta, u rujnu i listopadu.