Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Rastu plaće u Jadroliniji

 

Plaće u Jadroliniji povećane su za 5 posto za oko 1.700 pomoraca i djelatnika na kopnu, a Sporazum kojim se povišica regulira  su na katamaranu »Dubravka« u riječkoj luci potpisali predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan i predsjednik Nezavisnog sindikata pomoraca putničkih brodova Hrvatske Petar Grubišić, javlja Novi list.

Usuglašeni dokument nosi naziv Sporazum o načelima tijekom pregovaranja i usvajanja nacionalnog kolektivnog ugovora za pomorce u nacionalnoj obalnoj linijskoj plovidbi i njime je također utvrđena obveza o nastojanju potpisivanja novog Nacionalnog kolektivnog ugovora najkasnije do 1. kolovoza ove godine.

Također je postignuta suglasnost da novi nacionalni kolektivni ugovor neće dodatno financijski opterećivati Jadroliniju kad je riječ o plaćama pomoraca. One će se sastojati od osnovne plaće i dnevnog dodatka za liniju te naknade za rad nedjeljom i blagdanom. Dnevni dodatak za liniju predstavlja djelomično združena primanja koja obuhvaćaju preraspodijeljene i prekovremene sate rada koji se utvrđuju za svaku pojedinu liniju.

Kako je istaknuo predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta izuzetno je važno što je uspostavljen kvalitetan socijalni dijalog u kompaniji, jer takvog dijaloga dugo nije bilo.

– Današnji potpisi pokazuju da su Jadroliniji pomorci na prvom mjestu, kao i da njihovo znanje i iskustvo predstavlja temelj razvoja Društva. Nakon 10 godina ovo je prva povišica plaće temeljem povećanja vrijednosti boda za pet posto, a također smo definirali i novi način obračuna plaća koji će se testirati kroz naredna tri mjeseca. Istovremeno je ovo temelj za buduću suradnju i početak pregovora koji će vjerujem dovesti do potpisivanja novog nacionalnog kolektivnog ugovora, koji je prestao važiti još 1998. godine, kazao je Sopta.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan naglasio je kako socijalni dijalog nema alternative i zahvalio Upravi Jadrolinije što je u relativno kratkom roku napravila pozitivan iskorak u tom segmentu.

– Nadam se da ćemo naredni ovakav susret imati uskoro kod potpisivanja novog kolektivnog ugovora, kao i da će ovaj standard povišice plaća u Jadroliniji slijediti i ostali brodari. Za nas je vrlo bitno što u naredna tri mjeseca očekujemo pomak kod sustava obračuna plaća, kojeg ćemo detaljno testirati, jer želimo vidjeti točno što svakom pomorcu Jadrolinije donosi ova uredba i koliko će se svakom pojedincu povećati plaća, rekao je Melvan.

U sličnom tonu govorio je i Petar Grubišić, koji je posebno apostrofirao činjenicu da bivša Uprava Jadrolinije u svojem mandatu nije napravila ništa kad je riječ o socijalnom dijalogu i dogovoru sa sindikatima.

– Vjerujem da imamo još prostora za povećanje plaća sukladno financijskim mogućnostima kompanije te očekujemo nastavak socijalnog dijaloga, koji se tiče novog kolektivnog ugovora koji je star 20 godina, kazao je Grubišić.