Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“Regina della Pace” prodana Grcima

Feribot “Regina della Pace”, kapaciteta 1700 putnika i 554 vozila, koji je kao dio flote “Blue Line Internationala” (BLI) od proljeća 2010. godine plovio na liniji između našega grada i Ancone, prodan je grčkoj kompaniji “Ventouris Ferries” i pod novim imenom “Rigel III” trebao bi od kraja ovog mjeseca povezivati talijanski Bari i albansku luku Drač.

Brod se od početka prosinca nalazi u Jadranskom brodogradilištu u crnogorskoj Bijeloj, lokaciji koju i donedavni i aktualni vlasnik “Rigela III” koriste za remont svojih feribota, gdje će se obaviti potrebne prilagodbe. Iz oba poslovna tabora zasad ne otkrivaju vrijednost transakcije oko trajekta izgrađenog prije 38 godina u finskom Marienhamnu pod imenom “Turella” za kompaniju “Viking Line”, našim sugrađanima poznatoj po narudžbi serije feribota, popularnih “finaca”, na “Brodosplitovim” navozima.

Zbog čega su se u BLI-ju odlučili na ovakav potez, zasad nije poznato, jer zbog godišnjih odmora nije bilo moguće dobiti službeno očitovanje odgovornih. Podsjetimo, “Regini della Pace”, koja je tijekom posljednje dvije i pol godine plovila pod ciparskom zastavom, sredinom listopada bilo je zabranjeno isplovljavanje iz Ancone na temelju odluke suda u Lecceu, a u pozadini je bio pravni spor s jednim od dobavljača kompanije, navodno zbog duga za isporučeno pogonsko gorivo.

Iako je BLI već objavio plovidbeni red za ovu godinu, s prvim isplovljavanjem iz Gradske luke prema Italiji planiranim 5. travnja, bit će zanimljivo vidjeti kada će kompanija nabaviti novog aduta za tu liniju, jer je flota trenutačno na “nuli”. Naime, na brodarovim mrežnim stranicama i dalje je navedeno kako će na toj pruzi ploviti “Regina della Pace”, koja već “oblači dres” novog vlasnika, a prema neslužbenim informacijama, BLI do tada namjerava kupiti brži, manji i isplativiji trajekt, piše Slobodna Dalmacija.