Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Rekord: U Los Angelesu prekrcano 877 564 TEU samo tijekom studenog

Fascinantan podatak pristiže s drugog kraja svijeta, iz luke Los Angeles gdje nižu mjesec za mjesecom rekordnog kontejnerskog prometa.

Nakon rekorda u listopadu i prekrcanih 814 574 TEU, u studenom se išlo još i korak više te je prekrcano 877 564 TEU, što je rekord luke.
Porast prometa u usporedbi s prošlogodišnjim studenim iznosi 23.6 %. Izvezeno je 437 050 TEU, a uvezeno 177 359 TEU.

Ilustracije radi i ugrubo rečeno, ovoliko koliko je Los Angeles izvezao u mjesecu studenom je cijeli ovogodišnji promet na AGCT-u, a cijeli mjesečni promet iz studenog je cijeli godišnji promet luke Koper.

Istovremeno kad LA bilježi rekorde, još jedan njegov susjed, luka u Long Beachu ima drastičan pad. Uzrok lošim rezultatima leži u činjenici da su brojne alijance promijenile svoje rute, a glavni kontejnerski operator u toj luci, korejski Hanjin Shipping, koji je držao 12.3% prometa, je bankrotirao.

Hanjin Shipping je sedma po veličini brodarska kompanija u svijetu i njen bankrot samo je najsvježiji, ali dosad i najznačajniji dokaz krize u kojoj se nalazi svjetsko brodarstvo. Godine snažnog rasta flotâ svjetskih brodara zajedno s razočaravajuće niskim rastom svjetske ekonomije i trgovine dovele su brodare u situaciju koju neki proglašavaju najvećom krizom u povijesti pomorske trgovine.

Udruga kapetana Zagreb

Foto: Port of LA