Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Riječka rekordna kruzing sezona trebala je započeti 3. svibnja

2020. godina trebala je biti rekordna sezona po broju dolazaka brodova na kružnim putovanjima u Rijeci, ali zbog situacije s koronavirusom, trenutno se čini da će doći do drastičnog smanjenja broja dolazaka.

Jedan od ključnih razloga zbog čega će doći do masovnog otkazivanja dolazaka u Rijeku je iz razloga što je većini kompanija Venecija homeport, a gotovo svi brodovi koji stignu u Rijeku, u svom itineraru imaju i Veneciju, bilo kao polaznu ili dolaznu luku, koja u ovim trenucima ima više oboljelih od koronavirusa nego Hrvatska, zbog čega brodari masovno otkazuju dolaske.

Trenutno stanje po kompanijama koje su za 2020. najavile dolazak u Rijeku

Azamara Club Cruises

Sezonu je trebala otvoriti 3. svibnja “Azamara Quest“, no iz kompanije Azamara Club Cruises kažu kako se operacijama vraćaju, bude li sve u redu, nakon 12. svibnja, čime Rijeka ispada iz igre.
Azamara Journey“, drugi je brod u najavi 30. kolovoza.

Azamara Quest u Rijeci, rujan 2018.

Saga Cruises

7. svibnja u najavi je bio i “Spirit of Discovery“, kompanije Saga Cruises. Na službenoj stranici kompanije stoji objava da suspendiraju sve aktivnosti svoja dva broda od 15. ožujka do 1. svibnja. S novim izvješćem, izlaze 13. travnja, no nije isključeno da početak sezone još više prolongiraju.

Spirit of Discovery - Itinerary Schedule, Current Position ...
Spirit of Discovery trebao je doći prvi put, cruisemapper.com

P&O Cruises

Nakon njih, u Rijeku je 10. svibnja po prvi put trebala stići “Oceana“, brod P&O Cruisesa, no ni od toga ništa, budući da kompanija najavljuje restart aktivnosti od 16. svibnja, naravno, smiri li se situacija s koronavirusom. Drugi dolazak broda najavljen je za 1. lipnja.

Oceana u prolazu pored Silbe, srpanj 2017.

Marella Cruises

Marella Celebration” stari je znanac koji je trebao stići 12. i 23. svibnja, ali njegova kompanija Marella Cruises odgađa sve do najmanje 1. lipnja. Ako se sve smiri do 1. lipnja “Marella Celebration” u Rijeku će stići šest puta ove godine.

Marella Celebration u Rijeci, svibanj 2019.

MSC Cruises

MSC Orchestra“, po prvi put je trebala stići u Rijeku kao uostalom i kompanija MSC Cruises, ali 17. svibnja od toga neće biti ništa, jer iz kompanije najavljuju 30. svibnja kao očekivani datum povratka redovitim aktivnostima.
MSC Lirica” bi stoga mogla stići, normalizira li se situacija, jer joj je očekivani dolazak 21. lipnja, kao i “MSC Sinfonia” s dva dolaska na jesen.

MSC Orchestra, Sjeverna Europa - 12 dana
MSC Orchestra, MondoTravel

TUI Cruises

Mein Schiff 5” u najavi je za 23.5. TUI Cruises najavljuje povratak aktivnostima 3. svibnja, tako da postoji mogućnost njegovog dolaska u Rijeku, bar prema trenutnim najavama. Ukupno se očekuje 7 dolazaka.

Mein Schiff 6 (na slici) brat je blizanac Mein Schiffa 5, koji ove sezone treba dolaziti. Foto: Viliam Gerlanc

Celebrity Cruises

Celebrity Infinity” po rasporedu u Rijeku treba stići 14. lipnja, a budući je najava njegove kompanije da se operacijama vraćaju 12. svibnja, ne bude li problema s virusom, očekujemo ga i u Rijeci, isto kao i još dva puta u sezoni.

Celebrity Constellation koji je prošle godine bio u Rijeci, brat je blizanac broda Celebrity Infinity, koji se očekuje ove godine

Carnival Cruises

Od brodova koje zbog situacije s COVID-19 sigurno nećemo vidjeti u Rijeci ove sezone je brod “Carnival Legend”, kompanije Carnival Cruises, koja bi također prvi put došla u Rijeku. Do 30. listopada odgađaju sva putovanja ovog broda, tako da otpada svih šest planiranih riječkih dolazaka.

Carnival Legend cruise ship
Carnival Legend otkazao sve dolaske kao i njegova kompanija, cruisemapper

Silversea Cruises

Silver Shadow“, kompanije Silversea Cruises u Rijeku treba stići 22. kolovoza. Njegova kompanija operacijama bi se trebala vratiti 13. svibnja, tako da u obzir dolazi i dolazak u Rijeku, ne bude li novih odgoda.
Silver Moon” potpuno novi brod također bi trebao stići 3. listopada.

Silver Moon cruise ship (Silversea)
Potpuno novi brod, Silver Moon, cruisemapper

FTI Cruises

Berlin” bi trebao stići 18. rujna, a iz njegove kompanije FTI Cruises nema službenih informacija koji je trenutni njihov status.

U Rijeci, travanj 2018.

Dakle, od 36 najavljenih dolazaka, sigurno ih otpada najmanje 11, a nije isključeno da otkazivanja budu još masovnija. Sve ovisi o situaciji u svijetu s virusom COVID-19.

Brodari su kao što vidite optimistični, većina ih stavlja početak aktivnosti za svibanj ili lipanj, no hoće li uistinu biti tako? Čak i kad prođe virus, pitanje je koliko će ljudi više imati povjerenja u ovakav oblik turizma i odmora, naročito ako se uzme u obzir da se brodari baš i nisu snašli s brzorastućom epidemijom.

Koronavirus se pojavio i mora se živjeti s njim. U kompaniji Genting odmah su odgovorili novonastaloj situaciji i potpuno prilagodili svoj rad, uvodeći smjernice o zaštiti zdravlja na svojim brodovima, koje će provoditi i kada prođe epidemija.
Jedna od njih je i osiguravanje 100 postotnog čistog i svježeg vanjskog zraka koji će ventilirati u svim kabinama kao i otvorenim predjelima na sva tri svoja broda.

Jedno je sigurno. Nakon ove epidemije više ništa neće biti isto.