Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Riječki studenti pomorstva dobili mogućnost besplatnog studiranja u Šangaju

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci te Shanghai Maritime University – Merchant Marine College svečano su potpisali ugovor o budućoj suradnji. Predviđena je razmjena studenata, kao i profesora, ali i znanstvena suradnja na istraživanjima i projektima, piše Novi list.

– Ovo izuzetno kinesko sveučilište s 23.000 redovnih studenata i 19 fakulteta posvećenih pomorstvu već ugošćava tri studenta Pomorskog fakulteta na razdoblje od tri mjeseca, odnosno jedan semestar. Na edukaciju su pozvani i profesori i administracija u području obrazovanja i izobrazbe pomoraca, pojasnio je dekan riječkog Pomorskog fakulteta prof. dr. Alen Jugović.

Uvjeren je da će potpisani sporazum u budućnosti otvoriti brojne mogućnosti ponajprije studentima, ali i profesorima i nastavnom osoblju fakulteta.

– Sporazum našim studentima omogućuje besplatno studiranje u Kini na njihovom međunarodnom eduakcijskom programu, kao i usavršavanja naših profesora, a kineski fakultet pokriva praktički sve troškove studiranja. Nama je posebno zanimljiva i suradnja po pitanju simulatora, koje Shanghai Maritime University samo razvija i što se tiče hardvera i softvera, a njihovi simulatori među najnaprednijima su u svijetu. Kinesko sveučilište posjeduje znatnu opremu, tri velika teretna broda koji služe za praksu njihovim studentima, kao i fascinantan simulator. Riječ je o čitavom brodu koji posjeduje sve certifikate za plovidbu, ali je smješten na kopnu. Simulira se i kretnja broda kad studenti rade na brodskim motorima, rekao je dekan Jugović.

Shanghai Maritime University, dodaje dekan, svoj interes pronalazi u znanju i tradiciji riječkih profesora i pomoraca. Sporazum o suradnji u ime Shanghai Maritime University potpisao je prof. Xiao Yingjie s tamošnjeg Merchant Marine Collegea.

– Veselimo se zajedničkom i, vjerujem, plodonosnom radu s Pomorskim fakultetom u Rijeci. Nadam se da će ovaj sporazum poslužiti kao osnova za daljnje produbljivanje suradnje između naše dvije znanstvene institucije. Pored razmjene studenata, mogli bi provoditi i zajednička istraživanja na mnogim područjima, rekao je Xiao Yingjie.

Foto: Roni Brmalj