Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

S najvećim ovogodišnjim kruzerom u Rijeku dolazi gotovo 2.000 gostiju

Dok pišemo ovaj tekst prema Rijeci se sa grčkog otoka Santorini kreće kruzer “Sea Princess” s 1.950 putnika putnika i 900 članova posade, brzinom od 20 čvorova. Veliki kruzer s intimnošću dostojnom malih kruzera. Svojim dolaskom u Rijeku postat će drugi najveći kruzer koji je posjetio Rijeku, odmah nakon kruzera “Norwegian Jade” (294 metra), koji je posve slučajno zbog vremenskih neprilika u Splitu, stigao prošle godine.

“Sea Princess” u srijedu u Rijeku ne dolazi slučajno već po unaprijed utvrđenom rasporedu i po prvi put, u sklopu velikog 46-dnevnog putovanja koje je počelo 26. svibnja na zapadu Australije, a završit će 10. srpnja u engleskom Doveru. Zanimljivo je za istaknuti da je Rijeka jedina hrvatska luka na ovom putovanju, uz još 18 drugih luka.

Brod je izgrađen 1999. godine u brodogradilištu Fincantieri u Italiji i treći je iz tzv. “Sun” klase Princess brodova, uz sestre “Dawn Princess” i “Sun Princess”. Obnovljen je ove godine. Vrijednost broda procjenjuje se na oko 300 milijuna dolara.
Dugačak je 261, a širok 32 metra. U vlasništvu je kompanije Princess Cruises (dio grupacije Carnival) koja je već prošle godine ticala Rijeku u studenom s dva dolaska kruzera “Pacific Princess”, koji će stići i ove godine.

“Morska princeza” koncipirana je tako da gost dobije dojam da se nalazi na prekooceanskom brodu, a ne u tematskom parku na moru.
Većina krstarenja bazirana je na Australiju i Oceaniju, a polasci na putovanja su uglavnom iz tri australske luke Sydney, Fremantle i Brisbane. Jednom godišnje oplovi svijet te se vrati u Australiju.
Tako primjerice već 28. srpnja će brod isploviti iz New Yorka za Sydney preko Panamskog kanala, čime će se zaokružiti put oko svijeta za 2017. godinu, dok će u 2018. godini poduzeti slično putovanje, a od hrvatskih luka pristat će jedino u Dubrovniku.

Udobnosti i sadržaja na brodu ne nedostaje. Gostima je na raspolaganju 1008 soba podijeljenih u 27 kategorija na 7 od 14 paluba, a najluksuzniji smještaj nudi se u apartmanima s balkonima površine 44 kvadratna metra. Kako je brod stare gradnje dominiraju unutarnje kabine površine do 14 m2 kojih ima 396, dok preko 80% vanjskih soba ima i privatne balkone.

Brodom dominira otvoreno predvorje koje se prostire na 4 palube, a na kojem se organiziraju razne priredbe. Gostima se hrana služi u 6 restorana i barova. Dane na moru gosti mogu provesti baveći se sportom, uživajući u beauty i spa tretmanima, u jednom od 4 bazena ili nekoliko jacuzzija, u knjižnici, casinu i drugim aktivnostima, a navečer se mogu zabaviti u noćnom klubu, kinu, kazalištu ili pogledati romantični film pod zvijezdama. Organiziraju se i posebne škole poput škole plesa, astronomije, informatike itd.
Posebna pogodnost je ultimativna tura od 3 sata po brodu gdje se za dodatnih 175 australskih dolara posjećuje strojarnica, zapovjedni most, kuhinja, kao i backstage kazališta. Za uspomenu ostaje i uokvirena slika s kapetanom. Večera s kapetanom nije u restoranu već u predvorju kruzera koje je uljepšano s po jednim staklenim dizalom sa svake strane.

Uobičajeno je da brodovima starije gradnje nedostaje atraktivnosti u usporedbi s modernijim plovilima, no to sa “Sea Princess” nije slučaj. Vrlo atraktivne vanjske linije kriju njene godine, a njen gaz od 8.3 metra znači da je od srijede u podne nećemo gledati na Molo longu, već na kontejnerskom terminalu na Brajdici. No, s obzirom na njene dimenzije, vidjet će se i s viših dijelova Rijeke.

Najveći ovogodišnji kruzer u Rijeci, isplovit će prema Veneciji u 19h.

Foto: Princess Cruises