Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Sve veći interes dioničara za Lenac

Remontno brodogradilište Viktor Lenac postalo je tražena “udavača”, što je samo potvrda dobrog rada ovog škvera. Nitko neće kupovati nešto što nema perspektivu pa je tako slučaj i s Lencem.

Novi list saznaje kako je najnoviji dioničar brodogradilišta uz vlasnički udio od 14 posto postala napuljska Palumbo grupa. Riječ je o brodograđevnoj grupaciji koja ima sedam brodogradilišta u Mediteranu i na istočnom Atlantiku u kojima zapošljava 900 svojih i kooperantskih radnika.

Podsjetimo, najveći pojedinačni dioničari Lenca jesu puljski Uljanik i zadarska Tankerska plovidba koji su sve donedavno zajedno držali nešto više od 70 posto dionica.

Čelni ljudi Uljanika i Tankerske najavili su kako im je plan izaći i prodati svoje udjele u Lencu.

Nakon Uljanikova paketa od 4,5% dionica investicijskom društvu INtercapital paket od oko 9% dionica prošli je tjedan prodao i zadarski brodar.

U ovom trenutku Uljanik ima 30,1%, Tankerska 27,04% a danas je potvrđeno da iza skrbničkog računa Intercapitala stoji Palumbo grupa sa 14,04 posto.

Sve upućuje da su napuljski brodograditelji, odnosno obitelj Palumbo, jako zainteresirani i za većinski paket vlasništva nad brodogradilištem u Martinšćici. Interes koji pokazuju za »Lenac« nije od jučer, njihovi kontakti i vrzmanja oko ovog brodogradilišta datiraju mjesecima unazad. Sve upućuje da su napuljski brodograditelji, odnosno obitelj Palumbo, jako zainteresirani i za većinski paket vlasništva nad brodogradilištem u Martinšćici. Interes koji pokazuju za »Lenac« nije od jučer, njihovi kontakti i vrzmanja oko ovog brodogradilišta datiraju mjesecima unazad.

Da je interes Talijana velik, upućuju i zasad nepotvrđene informacije prema kojima je vrh Palumbo grupe za idući tjedan najavio mogućnost dolaska u »Lenac«.

Ipak, bez obzira na respektabilan vlasnički udio kojim Palumbo u ovom trenutku raspolaže, još je neizvjestan put do stjecanja većinskog kontrolnog paketa dionica u ovom kvarnerskom brodogradilištu koje je, podsjetimo, lanjsku godinu zaključio s rekordnom dobiti od 37 milijuna kuna.

Prodaja paketa od po 9 posto od strane Uljanika i Tankerske bila je samo uvod, zagrijavanje, a sada slijedi prava »igra« za koju i drugi ulagači pokazuju intenciju uključiti se.

Već određeno vrijeme šuška se o određenom američkom fondu, ali oni zasad nisu »iskeširali« ni kupili ni jednu dionicu »Lenca«, ali zato jesu domaći mirovinski fondovi, odnosno Erste Plavi koji su od jučer vlasnici 4,5 posto dionica »Lenca« koje su kupili iz Uljanikovog portfelja, dodaje Novi list.

Foto: Elvira Marić