Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

U Bakru “Blue Lhotse”, vraćaju se Mađari

Prekomorski uvoz željezne rudače za mađarsku tvrtku Dunaferr preko riječke luke nastavljen je nakon godine dana, pa je u bakarskoj luci u tijeku iskrcaj tereta s broda Blue Lhotse, koji je dopremio 167.200 tona sirovine za željezare u Mađarskoj i Srbiji, izvijestili su iz Luke Rijeka.

Kako navode iz Luke Rijeke, riječ je o poslovnom partneru iz Mađarske, koji nakon godinu dana ponovo kreće s prekomorskim uvozom sirovina za svoju željezaru u toj zemlji, a koji za dopremu željezne rudače iz prekomorskih odredišta tradicionalno koristi Luku Rijeka i riječki prometni pravac. Prvi teret nakon godinu dana dopremljen je velikim brodom Blue Lhotse, klase capesize, ukupne dužine 292 metra.

Preko bakarskog terminala teret se u najvećem dijelu otprema u Mađarsku, a prema odluci mađarskog partnera, određene količine s tog broda bit će otpremljene i u Srbiju, za potrebe željezare u Smederevu.

Iz Luke Rijeke naglašavaju da će ponovno pokretanje tog posla osnažiti njezine naturalne i financijske rezultate. Budući da otpreme rasutog tereta iz riječke luke za željezaru u Smederevu nije bilo od prijeratnih vremena, u Luci ocijenjuju da je to dobra prilika da se riječka luka i riječki prometni pravac potvrde i na tržištu Srbije kao konkurentna luka i pravac za prekomorsku dopremu rasutih tereta, prenosi Radio Rijeka.