Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

U tri mjeseca na servisu PRS prekrcano oko 17.000 TEU

22. srpnja ove godine kineski brodar COSCO uveo je direktni pomorski servis između njihove kontejnerske luke u Pireju i Adriatic Gate kontejnerskog terminala u Rijeci. Servis je nazvan Pireus Rijeka Express, o čemu smo svojevremeno izvještavali.

U tri mjeseca na tom je servisu prekrcano ukupno oko 17.000 TEU.

Tim povodom, nakon tri mjeseca djelovanja održana je i službena promocija i svečanost u ponedjeljak 21. listopada, kojoj su nazočili brojni uzvanici, među kojima i predsjednik COSCO Shippinga za Europu Sun Jun.

Zapravo, ideja je bila povezati pomorski (PRS) sa željezničkim servisom, što je i učinjeno te se sve jednim imenom zove Rijeka Land Sea Express. Glavni organizatori servisa su COSCO Shipping i Ocean Rail Logistics, koji su zaduženi za željeznički prijevoz za COSCO grupu.
Osim njih u cijelu priču uključen je i niz drugih tvrtki. U prvom redu tu su agenti COSCO-a u Rijeci, tvrtka Dragon Maritime Adria, zatim Jadranska vrata, tvrtka koja upravlja kontejnerskim terminalom na Brajdici. S druge strane u Budimpešti je BILK (Budapesti Intermodális Logisztikai Központ), odnosno kontejnerski terminal Budimpešta. Tu su i mnogobrojni željeznički prijevoznici i špediteri HŽ Cargo, Rail Cargo Operator – Hungaria, Transagent, PEARL (Piraeus Europe Asia Rail Logistics), Express itd.

Pretovar broda na servisu PRS na Brajdici vrši se svakog ponedjeljka, a zatim se kontejneri transportiraju dalje željeznicom za Budimpeštu i Beograd. U prva tri mjeseca formirano je više od 100 blok vlakova.

Perspektiva je odlična, jer se kapaciteti još planiraju povećavati, naročito kad se završe radovi na kolodvoru Brajdica, čiji je završetak planiran iduće godine.