Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Uljanik plovidba postala Alpha Adriatic

Uljanik plovidba počela je poslovati pod novim imenom – kao Alpha Adriatic d.d., izvijestili su iz ove pulske brodarske kuće.

Promjena naziva tvrtke izglasana je na Skupštini društva još koncem kolovoza s ciljem da se otklone zabune oko identiteta društva, kako je bilo objašnjeno u skupštinskim materijalima.

Očito je da se ovim potezom htjelo ublažiti negativne konotacije zbog uključenosti Uljanik plovidbe i njezinog bivšeg direktora Dragutina Pavletića u tužiteljsku akciju Uljanik te da će se pod novim nazivom kompanije pokušati doći do rješenja oko refinanciranja postojećih kreditnih obveza, sada u sklopu pokrenutog predstečajnog postupka.

Pulski brodar dospio je na rub ponora koncem rujna nakon što je sindikat inozemnih banaka, predvođenih Credit Suisse AG, jednostrano prekinuo pregovore. Iz pulske kompanije taj su potez ocijenili “iznenađujućim”, tvrdeći da je u tom trenutku postojao “visok stupanj dogovora oko nagodbe sa svim domaćim i inozemnim kreditorima društva o restrukturiranju postojećih financijskih obveza”.

Štoviše, pozvali su se i na indikativnu ponudu novog inozemnog kreditora za refinanciranje kredita sindikata inozemnih banaka koja je u tom trenutku bila potpisana te koja je, prema priopćenju iz pulske kompanije, trebala rezultirati dostavom i obvezujuće ponude u prvim danima listopada.

Nakon što im je Credit Suisse arestirao i tanker “Pomer” u Maleziji radi naplate dospjelih potraživanja, odgovornima u Uljanik plovidbi nije preostalo ništa drugo nego pokrenuti predstečajni postupak, koji je na Trgovačkom sudu u Pazinu otvoren 4. listopada, i u sklopu ovog insolvencijskog postupka pokušati doći do nagodbe i dogovora za refinanciranje nagomilanih kreditnih obveza bez čega se ovoj pulskoj kompaniji ne piše ništa dobro.

Prema Planu restrukturiranja pulske brodarske kuće koji je, zajedno sa prijedlogom za otvaranje predstečajnog postupka, dostavljen sudu decidirano se navodi kako “bez restrukturiranja kreditnih obveza daljnje poslovne aktivnosti Dužnika nisu moguće”. Iznimno visoka razina kreditne zaduženosti zbog nekadašnjeg investiranja u gradnju novih brodova i ne do kraja oporavljeno pomorsko tržište vozarina učinilo je da Uljanik plovidbi nedostaje čak 216 milijuna kuna za redovno financiranje preuzetih obveza. (Seebiz)