Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

“USS Mount Whitney” ponovno u Lencu

U akvatorij riječke luke jutros je uplovio stari znanac, zapovjedni brod američke ratne mornarice “USS Mount Whitney”, a konačan cilj mu je remontno brodogradilište “Viktor Lenac”.

Ugovor za ovaj novi veći posao sklopljen je 26. kolovoza, početna vrijednost projekta iznosi 21 milijun američkih dolara, a posao uključuje 179 dana suhog dokovanja i remonta.

U ugovoru postoji 14 opcija, koje, ako bi se sve realizirale, mogu donijeti ukupnu vrijednost ugovora na 32 milijuna dolara. Radovi bi trebali biti izvedeni do srpnja 2017. godine.

Uz Lenac, na natječaj se prijavilo još četiri brodogradilišta, što samo potvrđuje značaj Lenca i u svjetskim okvirima.

Novi list piše, na temelju informacija koje su dobili, da je u brodogradilištu sve spremno za prihvat broda i njegove posade od kojih će veći dio, njih oko 170, biti smješteno na kruzeru “Delphin” na kojem su marinci boravili i prošli put. Kruzer je angažiralo brodogradilište jer je smještaj posade sastavni dio cijelog ovog posla i ugovora. “Delphin” je već neko vrijeme na vezu u “Lencu”, a o komforu Amerikanaca brinut će i tridesetak članova posade “Delphina”, koji ostaju tijekom cijelog njihovog boravka na brodu.
Najveći zahvati koji će se obaviti na ovom brodu tiču se izmjene dijela komunikacijske opreme, uz prateće kabliranje, a promijenit će se i dijelovi dotrajale čelične strukture ovog ratnog broda, sveukupno negdje oko 200 tona čelika. Kompletno će se nanovo urediti i šezdesetak kabina marinaca, a u planu je i izmjena statvene cijevi kroz koju prolazi osovinski vod. No, to su, samo oni najkrupniji poslovi jer je još čitav niz drugih manjih zahvata koji će se raditi na brodu.

Prema neslužbenim informacijama koje imamo. “USS Mount Whitney” u dok će 17. prosinca.

Foto: Josip Filipović