Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

VIDEO: MSC Irina, novi rekorder u kapacitetu kontejnerskih brodova

Kako piše portal Pomorac “MSC Irina” podignula je još malo ljestvicu u kapacitetu kontejnerskih brodova. Nakon što je to u kolovozu 2022. godine to učinila “MSC Tessa” s 24.116 TEU jedinica, kod Irine je to sada još jedna razina više, 24.346 TEU. Oba broda su isporučena 9. ožujka naručitelju, Mediterranean Shipping Company (MSC-u), najvećem svjetskom kontejnerskom prijevozniku, koji 2025. namjerava prekinuti suradnju s Maerskom (2M alijanca) te nastaviti ploviti kao samostalni brodar. Izgrađeni su u Jiangsu Yangzi Xinfu Shipbuilding Co.

“MSC Irina” je gigant po svemu, i po kapacitetu, a samim time i dimenzijama, 399,99 metara dužine i 61,3 metra širine. U popodnevnim satima 11. ožujka. započela je svoje prvo putovanje i trenutno je na putu za kineski Qingdao, a u konačnici će 3. svibnja stići i na Sredozemlje (luke uplova Goia Tauro, Valencia, Barcelona, otkuda će se ponovno vratiti u Kinu.

Izvor: Marine Traffic

Plovilo ima nekoliko inovativnih značajki za uštedu energije, uključujući mali lukovičasti pramac, propelere velikog promjera i druge uređaje za uštedu energije. Također, je opremljen air lubrication sustavom koji smanjuje otpor trupa i osovinskim generatorima koji stvaraju dodatnu snagu.

Trend izgradnje brodova kapaciteta od 24.000 TEU i više imalo je velik učinak na sektor kontejnerskog pomorskog transporta. Ovakvi giganti predstavljaju golemi skok u kapacitetu plovila i omogućuju veću operativnu i troškovnu učinkovitost.

U posljednjih šest godina, kapacitet najvećih kontejnerskih brodova se povećao s 20.000 TEU (“MOL Triumph” 2017.) na više od 24.000 TEU. Još nije jasno jesu li brodovi dosegli vrhunac što se tiče kapaciteta.

Iako ta veća plovila mogu prevoziti više kontejnera u jednom putovanju, ona također predstavljaju znatne izazove u pogledu lučke infrastrukture, upravljanja opskrbnim lancem i utjecaja na okoliš. Uvođenje takvih velikih plovila zahtijeva da luke i terminali budu opremljeni većim i naprednijim dizalicama, prikladnim pristaništima te dubljim plovnim putevima. To je veliki izazov za mnoge luke, posebno one koje nemaju dovoljno resursa ili prostora za takva plovila.

Nadalje, prijevoz velike količine tereta na jednom brodu povećavaju rizik od poremećaja u opskrbnom lancu u slučaju kvara opreme, kašnjenja zbog vremenskih uvjeta ili drugih nepredviđenih okolnosti. Brodari zato moraju pažljivo upravljati svojim operacijama kako bi sigurno mogli isporučiti teret na vrijeme i smanjiti rizik od skupih kašnjenja ili oštećenja robe.

Drugi ključni čimbenik je pitanje maksimalnog popunjavanja kapaciteta ovih brodova, jer bi se inače brodari mogli suočiti s rizikom smanjenja profita zbog nedovoljne iskorištenosti kapaciteta. To se zaista treba uzeti u obzir, pogotovo iz razloga što trenutno svjedočimo višku kontejnerskih brodova na tržištu, zbog smanjene potražnje koja proizlazi iz globalnih geopolitičkih napetosti, inflacije i sveukupnih poteškoća na tržištu, donosi Pomorac.