Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Vlada RH: Produbljivanjem Brajdice u Rijeku će moći uplovljavati kontejnerske matice

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici usvojila Odluku kojom se Upravnom vijeću Lučke uprave Rijeka daje suglasnost za sklapanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt produbljenja južnog veza na kontejnerskom terminalu Jadranska vrata, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Riječ je, podsjećaju, o investiciji za koju su Lučkoj upravi Rijeka odobrena sredstva iz programa Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) u ukupnom iznosu od 2.782.310,00 EUR-a.

Ukupna procijenjena vrijednost cijelog projekta iznosi cca 13,9 milijuna EUR-a (bez PDV-a) od čega će 80 posto ili 11,12 milijuna EUR-a biti financirano od strane investitora, odnosno Lučke uprave Rijeka.

Kako bi osigurala domaću komponentu za financiranje projekta, u iznosu od 14,6 milijuna EUR-a, riječka Lučka uprava planira se zadužiti kod odgovarajuće financijske institucije.

Uredništvo portala Brodovi u Rijeci ističe kako iz istog Ministarstva pogrešno zaključuju, da će realizacijom ove investicije i riječka luka (Brajdica), poput drugih sjevernojadranskih luka, biti osposobljena za prihvat velikih kontejnerskih brodova, tzv matica.
Očito u Ministarstvu nisu upoznati s činjenicom da u Rijeku već godinama uplovljavaju kontejnerski brodovi matice, trenutno dva puta tjedno s kapacitetom brodova do oko 11.000 TEU, a dužina brodova koji dolaze je i do 366 metara.

Foto: Kelvis / SSC forum