Karta Kretanja brodova u realnom vremenu!

Završena 19. Fiumanka

Završila je 19. po redu Fiumanka, koja se održavala 7. do 10. lipnja 2018. godine. Snage su u riječkom akvatoriju odmjerile brojne posade. Sudjelovalo je 200 brodova u regatnoj i obiteljskoj grupi.

Regatna grupa jedrila je do Omišlja, a obiteljska do Kostrene. Na samom početku već su se izdvojili favoriti Fiumanke: Maxi Jena by ACI, Adriatic Europa, Molo Longo i Generali brodovi su između kojih se vodila bitka za ukupnu pobjedu na ovogodišnjoj Fiumanki.
U trenutku starta vjetar je bio zapadnjak, jačine 10 do 12 čvorova, tijekom regate bio je u opadanju, no izdržao je upravo onoliko koliko je posljednjim jedrima trebalo da uplove u riječku luku. Regata se jedrila prema pravilima Fiumanke koja se zasnivaju na sigurnosti plovidbe, a sudjelovanje na Fiumanki je potpuno besplatno za sve sudionike.

Prvom brodu nije dugo trebalo da prođe cilj – prvi koji je to učinio u regatnoj grupi je Maxi Jena by ACI. U cilj je ušao u 13:36:17 i time postigao novi rekord Fiumanke, jer je dosadašnji rekord bio oko dvije minute sporiji. Tako je Maxi Jena by ACI postala pobjednik 19. Fiumanke, u svom trećem sudjelovanju na Fiumanki, koje im je donijelo prijelazni pokal za najbrži brod.

U obiteljskoj grupi koja se jedrila do Kostrene pobjedu je odnijela jedrilica Eline s kormilarom Petrom Predovićem s vremenom od 13:25:00. Victory Cup pokal za najmlađu posadu osvojila je posada broda Molo Longo koja je imala prosjek godina 32. Što se tiče 6. Europske medijske regate, ukupni pobjednik je list La Voce del Popolo. Drugo mjesto zauzeo je Kanal Ri, a treće mjesto mađarska TV kuća MTVA. Ukupni je to rezultat nakon tri odjedrena plova, dva u petak i subotnjeg trećeg, stoji u prigodnom tekstu samog organizatora.

Foto: Dean Miculinić